Rendezvényeink
Utlsó hónap November 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
Aktuális események
Nincs esmény
Címlap Gyűjtemények Helytörténet

PostHeaderIcon Helytörténet

Helytörténeti gyűjtemény

…Minden nemzet, bármely népfaj is csak abban az esetben tarthat számot fejlődésre, fennmaradásra, haladásra, ha a múltat megbecsüli, a régi hagyományokat gondosan őrzi, az ősök emlékeit tiszteletben tartja …” 

/Kocsis Mihály: Monor község története, 1928./

A Városi Könyvtár fontos feladatának tekinti a kutatók, a helytörténet iránt érdeklődők segítését. A Helytörténeti gyűjteményben megtalálható a tágabb környezet, a történelmi (Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye 1950-igés a jelenlegi Pest megye és a vonzáskörzet válogatott irodalma. Kiemelten gyűjtjük a Monorról szóló irodalmat, a város történetére, múltjára, jelenére vonatkozó dokumentumokat (=monorikum). Ide tartoznak a városban született, élt, alkotott vagy élő alkotók írói munkái is. Ebből adódóan megjelenési formájuk változatos: könyv, periodika, video- és hangkazetta, mikrofilm, CD, DVD, kézirat, szakdolgozat. Ezen kívül megtalálhatók a városi intézmények kiadványai, meghívók, szórólapok és egyéb aprónyomtatványok is.  Küldetésünk a dokumentumok gyűjtése, őrzése és feltárása mellett segítséget nyújtani az érdeklődők, a szakdolgozatot, vagy egyéb kiadványt írók számára.

Könyvek

A Helytörténeti gyűjtemény tartalmaz bibliográfiát, szépirodalmi, történelmi, szakirodalmi, helytörténeti vagy helyi kiadványt, szakdolgozatokat, pályaműveket, kéziratokat. Így megtalálható itt – a teljes anyag bemutatása nélkülpl. Jókai Mór A kőszívű ember fiai regénye, Rideg Sándor több regénye (Indul a bakterház, Tűzpróba), vagy Baranyi Ferenc és Falu Tamás verseskötetei.

A könyvállomány az ETO szakrend alapján rendezett és kutatható.

Időszaki kiadványok

A gyűjteményben kutathatók azok a hírlapok, folyóiratok, évkönyvek, melyek a városban jelentek és jelennek meg (vagy a településről szólnak). A régi (1945 előtti lapok közül) pl.: az Egyetértés, a Közérdek, a Monor és Vidéke, a Monorkerületi Lapok, a Pestvidéki Hírek. A régi monori újságok mikrofilmen illetve digitalizált formában (DVD) olvashatók. Nyomtatott formában megtalálhatók az időszaki kiadványok között a Pest Megyei Hírlap (Monor és Vidéke mutációval) 1961–2002; és a Monori Strázsa 1992–2002 közötti évfolyamai, vagy például a Monori Á[llami] G[azdaság] Híradójának néhány példánya.

Egyéb dokumentumok

Tanulmányozhatók az Önkormányzati testületi ülések jegyzőkönyvei és a Képviselőtestület Művelődési Bizottsága ülései 1996, 1998–2006 nyomtatott formában, és különböző helyi kiadvány, szakdolgozat, kézirat, meghívó, szórólap és egyéb aprónyomtatvány, stb.

Szolgáltatásaink:

– másolatkészítés,

– helytörténeti és -ismereti irodalomkutatás,

– a település iránt érdeklődő olvasók segítése,

szítés,

·       – digitalizálás.

Terveink

– az időszaki kiadványok és egyéb dokumentumok (pl. Híres monoriak) címeinek, részleteinek honlapra tétele,

             – meghatározó monori polgárok (szak)irodalmi hagyatékának gyűjtése, őrzése,

– sajtófigyelés

A Helytörténeti gyűjtemény anyagát csak érvényes olvasójeggyel rendelkező látogatók használhatják, a dokumentumok nem kölcsönözhetők.

.
 
Honlap statisztika

Részletes adatok

(2011. január 24-től)

Ma 2018. november 18., vasárnap, Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.