Rendezvényeink
Utlsó hónap Január 2019 Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
week 1 1 2 3 4 5 6
week 2 7 8 9 10 11 12 13
week 3 14 15 16 17 18 19 20
week 4 21 22 23 24 25 26 27
week 5 28 29 30 31
Aktuális események
Nincs esmény
Címlap Gyűjtemények Közhasznú EBSCO Adatbázisok ismertetése

PostHeaderIcon EBSCO leírás

 

A magyar országos felhasználási szerződés keretében szolgáltatott EBSCO adatbázisok

Az amerikai EBSCO Information Services vállalatnak két ágazata ismert a magyar könyvtárosok körében. Az EBSCO Subscription Services többek között nyomtatott és elektronikus folyóiratok előfizetési ügynökségeként működik és elektronikus folyóiratkezelő rendszereket kínál. Az EBSCO Publishing pedig világszerte ismert kiadók folyóiratait licenszeli és teszi elérhetővé az EBSCOhost keresőrendszeren keresztül szolgáltatott adatbázisaiban.

A magyar könyvtárak a következő angol nyelvű folyóirat-adatbázisokhoz kapnak hozzáférést:

.

 

ACADEMIC SEARCH COMPLETE (ASC)

Kifejezetten tudományos intézmények számára készült, legértékesebb és legátfogóbb, tudományos igényű, multidiszciplinális teljes szövegű adatbázis. Különösen nagyszámú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratcikk-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, biológia, műszaki tudományok, orvostudomány stb.

 • Az adatbázis 5300 teljes szövegű periodikumot tartalmaz, 4400 lektorált (peer-reviewed) folyóiratot;
 • a teljes szövegeken kívül mintegy 9300 folyóirat és összesen 10900 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások indexelését és referátumait foglalja magában;
 • a cikkek sok esetben szerzői referátumokat és a szerzők által megadott kulcsszavakat tartalmaznak, valamint tartalmazhatják a szerző e-mail címét és munkahelyének megjelölését;
 • sok rekord esetében elérhető a cikkben előforduló hivatkozások listája is (Cited References), amelyek tovább kereshetők;
 • az adatbázis PDF tartalma 1865-ig nyúlik vissza, a teljes szövegű címek többségével (kereshető) PDF formátumban.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.ebscohost.com/thisTopic.php?marketID=1&topicID=633

 

USINESS SOURCE PREMIER (BSP)

Ez az adatbázis elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területén.

A BSP olyan vezető üzleti folyóiratokat tartalmaz, mint a Harvard Business Review, Administrative Science Quarterly, Academy of Management Journal, Academy of Management Review, Industrial & Labor Relations Review, California Management Review, Journal of Management Studies, Journal of Marketing, Journal of Marketing Research (JMR), Journal of Marketing Management, Journal of International Marketing, Journal of Advertising, Journal of Personal Selling & Sales Management.A BSP-ben megtalálhatók az Economist Intelligence Unit (EIU), a Global Insight, az ICON Group és a CountryWatch gazdasági országjelentései is. Az adatbázisban több, mint 10 000 nagyvállalat üzleti profilja kereshető.

 • Az adatbázis 7792 folyóirat és egyéb kiadvány teljes szövegét tartalmazza;
 • a lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1127;
 • az általános üzleti napilapok és folyóiratok száma 1421;
 • a monográfiák száma 144;
 • 1160 folyóirat cikkeinek esetében a hivatkozások is elérhetők és tovább kereshetők;
 • a BSP tartalmazza a Regional Business News adatbázist is, amely átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt 75 amerikai városi és regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

 

MASTERFILE PREMIER

Ez a teljes szövegű adatbázis kifejezetten közkönyvtárak számára készült, és általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóiratokat tartalmaz. A Masterfile Premierben olyan kulcsfontosságú folyóiratok 1975-ig visszamenő pdf formátumú cikkei találhatók, mint az American Libraries, Foreign Affairs, History Today, Judaism, Library Journal, National Review, Saturday Evening Post, Science News.

 • Több mint 2000 folyóirat cikkei teljes szöveggel;
 • képgyűjtemény 107 135 fényképpel, térképpel és zászlóval;
 • 84 074 életrajz;
 • 86135 primér dokumentum;
 • 433 referenszmű teljes szöveggel.

További információ angol nyelven és tartalomjegyzék:

http://www.epnet.com/public/masterfileprem.asp

 

NEWSPAPER SOURCE PLUS

A Newspaper Source Plus 149 amerikai és nemzetközi hírlap teljes szövegű változatát kínálja, és több mint 410 amerikai hírlap teljes szövegéhez biztosít korlátozott hozzáférést. Az adatbázis televíziós és rádiós híranyagok átiratainak teljes szövegét is tartalmazza.

További információ angol nyelven és a napilapok jegyzéke:

http://www.epnet.com/public/newspapersrc.asp

 

HEALTH SOURCE: NURSING/ACADEMIC EDITION

Ez a tudományos adatbázis több mint 550 teljes szövegű folyóiratot tartalmaz az orvostudomány különböző területeiről. A beteggondozás és az ehhez kapcsolódó témakörök különösen hangsúlyosan szerepelnek. Teljes szöveggel találhatók meg olyan folyóiratok, mint aCreative Nursing, Issues in Comprehensive Pediatric Nursing, Issues in Mental Health Nursing, Journal of Advanced Nursing, Journal of Child & Adolescent Psychiatric Nursing, Journal of Clinical Nursing, Journal of Community Health Nursing, Journal of Nursing Management, Journal of the Society of Pediatric Nurses, Nurse Practitioner, Nursing, Nursing Diagnosis, Nursing Ethics, Nursing Forum, Nursing Inquiry, Nursing Management, Patient Care for the Nurse Practitioner. Ez az adatbázis a Clinical Pharmacology adatbázist is magában foglalja.

 • 839 folyóirat cikkeinek referátumai és indexe;
 • 564 teljes szövegű folyóirat;
 • 444 lektorált teljes szövegű folyóirat.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/hsnursing.asp

 

HEALTH SOURCE: CONSUMER EDITION

A Health Source fogyasztói kiadása a világ leggazdagabb, a betegek számára készült egészségügyi információforrása, amely olyan területeket fed le, mint az AIDS, a rák, a cukorbetegség, a kábítószer-függőség és az alkoholizmus, időskori betegségek, fitness, egészséges táplálkozás, nő- és gyermekegészségügy. Közel 300 egészségügyi folyóirat található benne, mint pl. az American Fitness, Better Nutrition, Fit Pregnancy, Harvard Health Letter, HealthFacts, Men’s Health, Muscle & Fitness, Prevention, Vegetarian Times, Women’s Health Weekly.Az adatbázisban található még:

 • Több mint 140 egészségügyi referenszmű, köztük a People’s Medical Society könyvei;
 • közel 1000 egészségügyi ismertető kiadvány kereshető teljes szövege;
 • több mint 4500, a Clinical Reference Systems című kiadványból származó tanulmány;
 • a Stedman’s Medical Dictionary.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/hsconsumered.asp

 

MEDLINE

Az adatbázis tulajdonosa az amerikai National Library of Medicine, amely szakmailag irányadó orvosi információt szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, a fogászat, az állatorvostan, az egészséggondozási rendszer, a pre-klinikai tudományok területéről. A MeSH (Medical Subject Headings - orvosi tárgyszórendszer) segítségével több, mint 4800 kurrens bio-orvosi folyóirat referátumait lehet keresni. Bibliográfiai adatok találhatók a következő forrásokból: Index Medicus, International Nursing Index, Index to Dental Literature, PREMEDLINE®, AIDSLINE®, BIOETHICSLINE®, and HealthSTAR.  Néhány példa a MEDLINE által lefedett kiadványok közül:Accident and Emergency Nursing, Addiction, Administration and Policy in Mental Health, Behavior Modification, Behavioral Medicine, Cancer Detection and Prevention, Journal of Abnormal Child Psychology, Journal of Advanced Nursing, Maternal and Child Health Journal stb.Az Academic Search Premier használói 1773, a MEDLINE-ban indexelt folyóirat esetében a teljes szövegű cikkhez nyernek hozzáférést kapcsolódás révén.

További információ angol nyelven: http://www.epnet.com/academic/medline.asp

 

ERIC

Az ERIC (the Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely több mint 2200 kivonat hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumait és bibliográfiai adatait tartalmazza. Az adatbázisban Az Academic Search Premier használói 804, az ERIC-ben indexelt folyóirat teljes szövegű cikkéhez kapnak hozzáférést.

További információ angol nyelven: http://www.epnet.com/academic/eric.asp

 

LISTA

A Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) több mint 500 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény terjedelme az 1960-as évek közepéig nyúlik vissza.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

 

GreenFILE

A GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke: http://www.epnet.com/academic/bussourceprem.asp

 
Honlap statisztika

Részletes adatok

(2011. január 24-től)

Ma 2019. január 21., hétfő, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.