Rendezvényeink
Utlsó hónap November 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30
Aktuális események
Nincs esmény
Címlap Helytörténeti Kiállítás "Monorikumok" A Szélmalom utcai gólyák

PostHeaderIcon A Szélmalom utcai gólyák

Majdnem napra pontosan, egy évvel a tavalyi után, 2016. március 29-én megérkezett a Szélmalom utcai kazánkéményen lévő fészekre az első lakó, mely remélhetőleg a tavaly három fiókát költő gólyapár egyike. A magasan lévő fészekben méltóságteljesen álldogáló madár a javuló időben elkezdte a 2015. augusztus 20. óta üresen álló fészek birtokbavételét, javítgatását, csinosítását, miközbenhangos csőrcsattogtatással, kelepelésselvárta a párját. Röviddel az érkezése után egy másik gólyát is lehetett látni. Magasan körözött a kémény fölött, de a várakozással ellentétben nem szállt le, hanem a közeli vizes területek felé repült, bizonyára élelemszerzés végett. Legnagyobb örömünkre április 4-én, hétfő reggel már ismét két madarat láttunk a kémény tetején. Megérkezett a másik is.

Gólyáink május közepéig folyamatosan ültek a fészken, de akkor történhetett valami, mert többször is előfordult, hogy rövidebb-hosszabb ideig egyikük sem tartózkodott ott. Ez nagyban eltér a gólyák költési viselkedésétől, hiszen ha van tojás vagy fióka, akkor egyik mindig a fészken van. Így erősen kérdésessé vált a szaporulat ténye. Sajnos, a bizonytalanságot tetézte, hogy ebben az időszakban többször is esett az eső. Június végén – a madarakat kedvelők segítségévelsikerült a magasból, quadkopterrel felvételeket készíteni a kéményről s a fészekről. Azok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy abban se tojás, se fióka nincs. Lehet, hogy korábban volt valami, amit az egyik képen a fészek szélén látható fehér folt sejtetett. Talán egy kilökött tojás? Talán… Ami biztossá vált: 2016-ban nem lesz szaporulat a Szélmalom utcai fészken.

Július elejétől újra visszatértek a gólyák a kéményre. Ültek is a fészken, s repültek, köröztek a magasban néhány társukkal egyetemben. Augusztus elején a fészek tájáról többször is kelepelést, szárnycsapkodást lehetett hallani, mintha tavasz lenne. Augusztus 21-én, vasárnap még mindkét gólya a fészkén álldogált, de másnap már csak az egyik, 23-án pedig egy sem.

Reménykedünk, hogy jövőre ismét találkozunk velük, s lesznek fiókáik is.

Zainkó Géza

Helytörténeti KörKözművelődési Egyesület

 

Fotóalbum

 

 

A Szélmalom utcai gólyák – 2017

 

A tavalyihoz képest három hetes késéssel érkeztek meg a gólyák a Szélmalom utcai egykori postaerősítő kéményén lévő fészekre. Az első madarat április 14-én, pénteken pillantottam meg másnap pedig a másodikat. Az elsőt, a később jövőhöz képest nagyobbat fotózva feltűnt egy dudor annak a bal lábán, ami egy fém gyűrű volt, rajta betűkkel és számokkal. Ez azért is figyelemre méltó, mert ezen a fészken eddig meggyűrűzött gólya még nem fészkelt. A madarat a gyűrűn lévő részlegesen olvasható betűk és számok alapján a Magyar Madártani Egyesület az adatbázisában szereplők szerint azonosította. A hím madár a gyűrűt még fióka korában kapta, közel 5 évvel ezelőtt, 2012-ben Bugyi településen. A pár már berendezkedett a fészken és egyikük már 8-10 napja rendületlenül ül is, ami annak a jele, hogy talán már melegíti is tojásai. Azonban még közel egy hónap mire fiókák kikelnek és még a további néhány hetet, míg azok a fészekben felállva láthatóvá válnak.

Remélhetőleg nem ismétlődik meg a tavalyi kudarc, amikor nem volt szaporulat ebből a hazánkban is egyre csökkenő létszámban fellelhető fehér gólyából.

Zainkó Géza

Helytörténeti KörKözművelődési Egyesület

 

 

Fotóalbum

 

A Szélmalom utcai gólyák 2017 júliusában

 

A Szélmalom utca végén fészkelő gólyák valamilyen oknál fogva az idén sem nevelnek fel utódokat, pedig a fészken rendületlenül ülő tojó két fiókája május végén ki is kelt. A gyűrűzött apa madár a kotlás alatt folyamatosan hordta a fészekhez való anyagokat valamint párjának és később a kikelt fiókáknak is az élemet. A fészekből felfelé nyújtózkodó két fiókát június 4-án láttam utoljára utána 5-én már csak egyet és ezután már egyet sem. Vajon, mi történhetett az alig egyhetes kis madarakkal? Valószínűleg elhullottak és a szüleik ezt tapasztalván elhagyták a már sivárrá váló fészket, napokig nem is tértek vissza. Ettől kezdve a madarakat, egyedül vagy párban már csak alkalmanként lehet látni a fészken.

Sajnos ez az év, a tavalyihoz hasonlóan sem hozott szaporulatot, pedig a madarak igazán gondos szülőknek látszottak.

2017. július 18.

Zainkó Géza

 

Fotóalbum

 

A Szélmalom utcai gólyák 2018 áprilisában

2018. április 2-án, Húsvét második napján megérkeztek a gólyák a Szélmalom utcában levő kazánház kéményére. A HLT6os jelzésű közel három éves hím madarat még fióka korában gyűrűzték meg Tápiószőlősön 2015. 06. 21-én és a következő évben, 2016-ban Tótkomlóson figyelték meg. (Forrás MME fehérgólya adatbázis)

2018. április 11.

Zainkó Géza

Fotóalbum

 

A Szélmalom utcai gólyák 2018 júniusában

A Szélmalom utcai fészekben két gólya fiókát lehet megfigyelni.Az egyik egy erősebb, mely a hónap elején a másikat, a fészek adottsága miatt csak június 17-én vált láthatóvá. A fiókák kikelése, a szülők viselkedésében bekövetkező változások miatt május 25-26-ra tehető. A szülők szorgalmasan etetik a fiókáikat. Június 21-én a fiókák már álldogálnak a fészekben és alkalmanként a szülők már egyedül is hagyják őket.

 

Fotóalbum

 
Honlap statisztika

Részletes adatok

(2011. január 24-től)

Ma 2018. november 18., vasárnap, Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.